2008. november 3., hétfő

Még mindig tojás vagy valami más


Fermina Urbino azzal a feltétellel mondott igent Florentino Arizának, hogy ha nem kell padlizsánt ennie.


A világ egyik lekiemekedőbb szerelmes regényében is említést kap ez a remek kerti növény a padlizsán, vagy másnéven tojásgyümölcs, azaz a török paradicsom vannak vidékek ahol tojáscsucsornak hívják. A növény eredetileg indiában volt őshonos és arab-török közvetítéssel került hazánkba (inenn ered a török paradicsom elnevezés) . Kezdetben igen mérgezőnek tartották kesernyés íze, és sötét lila színe miatt, mára már a mediterrán konyha elengedhetetlen része. Csakúgy mint Erdélyben sincsen jó vacsora padlizsánkrém nélkül.
A padlizsánkrémre egyébként teljes mértékig igaz a reklám: ronda, de finom. Én klasszikus módon készítem: a padlizsánokat faszénen grillezem, meghámozom, majd leturmixolom, és sóval borssal ízesítem, kis hagymát reszelek hozzá, utána tojás sárgáját és olajat keverek hozzá. Tojás és olaj nélkül tavszig eláll a fagyasztóban, és bármikor előkapható ha váratlan vendégek jönnek, vagy csak úgy is. Már szezon vége felé járunk, de ha bárki kedvet kapott hozzá, még nem késő, grillezés helyett a sütő is megteszi.

Nincsenek megjegyzések: