2008. november 17., hétfő

Szarvasgomba-maskepp...




W&H szerzotarsamhoz es a vaddisznokhoz csatlakozva, nezzuk most a szarvasgomba mas aspektusait!




Truffel elnevezes valoszinuleg a bonbongolyo es a draga gombafajta alakjanak hasonlosagara vezetheto vissza. A nagy csokoladebaratok-es szakertok szamara a Truffel minden bonbonok kiralya. Jo minosegehez elengedhetetlen, hogy csak elso osztalyu alapanyagokat hasznaljanak fel hozza.


Ha ugyanis barmely adalek akarcsak kozepes minosegu is, vagy a keveres soran tortenik hiba, a Truffel nem olvad szet lagyan a nyelven, hanem kellemetlen, filmszeru bevonatkent ragad a fogakra.
A truffel-massza alapjat altalaban a canache-krem kepezi, melyet zsiradekkal (legtobbszor vajjal) egeszitenek ki, ettol lesz kulonlegesen lagy allagu. Hozzaertok szerint minimum 10% zsirarannyal erdemes dolgozni, de nyugodtan meg is lehet emelni tobbre:)

Mivel ezeknek a kis golyoknak az elkeszitese eleg maceras, hosszadalmas feladat (reszleteket illetoen -es egyebkent es mindenkepp is- javaslom a Nagy Csokolade Konyv c. remekmuvet), inkabb egy nagyon egyszeru es nagyon finom, tortahoz valo truffel-krem receptjet irom le:

Hozzavalok:
5 es fel dl tejszin
15 dkg csokoladebevono

A kremet mar elozo nap elkeszitjuk, hogy masnapra szep kremes allagu legyen. A tejszint felfozzuk, es belekeverjuk az aprora tort csokoladet, majd allando kevergetes mellett megolvasztjuk, mixerrel simara keverjuk. Ezutan a kremet hulni hagyjuk, 24 orara a hutoszekrenybe tesszuk. Masnap mixerrel ismet felverjuk, majd barmilyen piskotalapok koze es tetejere tesszuk, csokiforgaccsal megszorjuk.

Jojjon valami sos is azert:

Kedves ferjem igen nepes es joevo csaladjanak kedvenc krumplispogacsaja, az emlitett hazastars sajat elmondasa szerinti adagokkal (termeszetesen "normalis" letszamu csalad szamara a hozzavalok mennyisege termeszetesen aranyosan csokkentendo)

Hozzavalok:
5-6 egesz tojas
5 dl olaj
5 dkg eleszto 1 dl cukros tejben megfuttatva
2 kg liszt
1.5-2 kg fott krumpli
so izles szerint
keneshez plusz egy tojas
pogacsak tetejere 10-20 dkg sajt (pl. trappista, a fustolt nem olyan jo)

Elkeszites:
Vegyunk egy eros kezu vallalkozot, aki osszegyurja a hozzavalokat (krumplit, lisztet, tejben megfuttatott elesztot, sot, tojasokat, olajat). Ezutan kb. 1-2 oraig langyos helyen kelesszuk meg a tesztat.
















Batrabbak kiskoruakat is bevonhatnak az ezt koveto muveletekbe, ez lenyegesen meghosszabitja a pogacsateszta tepsibe kerulesenek idejet, viszont jo nagy felfordulassal jar cserebe.... szoval a leheto legnagyobb szaggatoval szaggassuk ki a pogácsákat, tetejuket kenjuk meg tojással, tegyük rá a reszelt sajtot, és addig süssük 200 fokos sütőben, míg a tetejük szépen megpirul.

2 megjegyzés:

Solvere volo írta...

Derekas meretu teszta! Akar a gyerekeket is bele lehet tekerni, es zsupsz, be a sutobe...

Galagonya Gulova írta...

És szuper a konyha is :-)