2009. január 17., szombat

Arábia bora


Életemben ha nem jön be a D terv (mármint hogy doktorkodom) akkor jön a B terv: Barista leszek. Ennek kapcsán már rég óta tervezem, hogy a kávéról írok. Eddig halogattam, mert annyi mindent lehet írni róla, hogy nem is tudtam hol kezdjem, de most elkezdem, és előre is elnézést de folytatásos sorozatnak tervezem.

Azt hogy a kávét kik, hogyan és mikor fedezték fel, azt még a mai napig nem tudjuk pontosan, számos szemlélet van a világban.

Az egyik legenda szerint egy kecske pásztor lett figyelmes arra, hogy a kecskéi éjszakánként igen élénkek, ezt elmesélte a közeli kolostor imámjának, aki arra a következtetett, hogy a kecskék nyilván ettek valamit amitől ilyen élénkek. A legelő közelében lévő cserjék bogyójából vizes főzetet készített, és maga is konstatálta, hogy ha iszik a főzetből egész éjjel éber marad. A főzetből adott a szerzeteseknek, hogy az éjszakai imákon is éberek legyenek.

A mozlimok szerint maga Gábriel arkangyal fedte fel Mohamed előtt a kávé erényeit. Egy másik legenda szerint pedig a sivatagba száműzött Omar dervis (aki gyógyító dervis volt) jött rá a kávé készítés fortélyaira.

Kezdetben a kávét csak vallásos ceremóniák alkalmával illetve orvosi javallatra fogyasztották. A muftik a szerzetesek után a több jelenlevőt is megkínálták a vallási közösségekben kávéval. A kávéivás szokása ezek után gyorsan terjedt a polgári lakosság körében is. Konstantinápolyban 1554-ben nyílt meg az első nyilvános kávéház.

Európán belül Velencébe érkeztek 1600-as évek elején az első kávé szállítmányok. Kezdetben csak gyógyászati célokra használták és kizárólag a patikárusok használták, majd 17. század végére a kávé ivás társasági eseménnyé vált és meghódította Európát. A kávé nagyon jó időben érkezett Európába, az volt a felvilágosodás korszaka, az arisztokrácia udvari kultúra korszak leáldozóban volt. Helyette újfajta találkozásoknak nyújtottak lehetőséget a kávéházak. A kávéház tulajdonosa, főpincére egyszerre volt egyéb információs csatornák hiányában informátor, diplomata, üzenet vivő, házasságszerző, egyszóval Barista.

A legrégebbi kávéház Rómában az Caffé greco

Nincsenek megjegyzések: